همواره این سوال در مواجهه با یک بیماری روماتیسمی به ذهن بیمار و پزشک خطور می کند که مواد غذایی چه نقشی در ایجاد این بیماری دارند؟ آیا مصرف ماده غذایی خاصی منجر به این بیماری شده است و آیا حداقل بعنوان تسریع کننده یا تشدید کننده روند بیماری میتواند مطرح باشد یا خیر؟ اینکه برخی غذاها بعنوان ضد روماتیسم ...


همواره این سوال در مواجهه با یک بیماری روماتیسمی به ذهن بیمار و پزشک خطور می کند که مواد غذایی چه نقشی در ایجاد این بیماری دارند؟ آیا مصرف ماده غذایی خاصی منجر به این بیماری شده است و آیا حداقل بعنوان تسریع کننده یا تشدید کننده روند بیماری میتواند مطرح باشد یا خیر؟ اینکه برخی غذاها بعنوان ضد روماتیسم در بین مردم شناخته میشوند و یا اینکه  برخی مواد غذایی باعث بهبود و یا خاموشی بیماری روماتیسمال می گردند، آیا باوری مبتنی بر مستندات علمی بوده و یا در دایره ظن و گمان و باور عامه است و بی پایه و اساس؟ غذاها ، رژیم غذایی و یا تغذیه چگونه ممکن است بر آرتریت اثر بگذارد؟ آیا برخی غذاها و یا واکنش حساسیتی به آنها می تواند در برخی بیماران ایجاد آرتریت کند؟ آیا ماهی ها، گیاهخواری یا رژیم مدیترانه ای بر آرتریت میتواند موثر باشد؟

نکته مهم قابل طرح در اینجا اینست که مهمترین اصل داشتن رژیمی متوازن و سالم از کالری، پروتئین، چربی، کربوهیدرات و املاح و کانیهاست. برخی از رژیمهای غذایی مورد تجویز ما پزشکان ممکن است در ارتباط با نوع رژیم دارویی بیمار باشد و این بدین معناست که بدلیل نوع یا ترکیب دارویی مورد استفاده بیمار، آن رژیم غذایی و توصیه خاص را داریم. بعنوان مثال بیماری که کورتیکواستروئید مصرف میکند ممکن است به وی توصیه کنیم که رژیم غذایی کم نمک و کم چرب استفاده نماید یا بیماری که داروی سیکلوسپورین مصرف میکند وی را از مصرف گریپ فروت و یا آب آن منع می نماییم؛.

ممکن است بیمارانی به غذای خاصی یا آنتی ژن خاص محیطی آلرژی داشته باشد که در این صورت آن ماده می تواند در وی ایجاد علایم افزایش حساسیتی از جمله ورم مفصلی نماید. برخی بیماریها میتواند بدنبال مصرف غذا یا داروی خاصی ایجاد شود نظیر بیماری سرم و یا بیماری هنوخ . از طرفی برای  بیماری که فاویسم و کمبود آنزیم G6PD دارد در تجویز برخی داروها نظیر آسپیرین و سولفاسالازین ملاحظاتی داریم. مصرف برخی داروها رژیم غذایی خاصی را می طلبد نظیر رژیم کم لاکتوز در حین مصرف کلشی سین در بیماران تب مدیترانه ای. در موارد بیماریهایی نظیر لوپوس اریتماتوی سیستمیک و درماتومیوزیت جوانان، مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم فراوان و ویتامین دی توصیه می شود.

آنچه که در حال حاضر مشخص است اینست که علیرغم اینکه برخی مواد غذایی خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی دارندنظیر روغن ماهی و رژیم های غذایی حاوی اسید ایکوزاپنتانوئیک که میتواند باعث کاهش فعالیت التهابی، افزایش عملکرد فیزیکی فرد و بهبود احساس  بیماران روماتوئید آرتریت گردد ولی تاثیر آن در مطالعات گسترده تر بخصوص در بیماران لوپوسی اثبات نشده است.

از لیست غذاهای با خاصیت ضدالتهابی می توان به موادی نظیر ماهی و روغن ماهی، زیتون و روغن زیتون، دارچین، عسل، زنجبیل، سویا،سنجد و... اشاره کرد هرچند که تاکید میشود اثر  آنها بر روند بهبود بیماران از نظر علمی کاملا اثبات نشده است ولی نوشته هایی درباره آنها وجود دارد.